Festivaaliviikon tausta-ajatukset ja muuta!
Hei taas!
Tässä kirjoituksessa avaan ajatuksia festivaaliviikon "punaisista langoista" ja myös tausta-ajatuksista.Viikko tulee olemaan sisällöltään hyvin monipuolinen. Sen aikana tapahtuu hyvinkin merkittäviä asioita, jo itsessään festivaalin 3. kerta on iso juttu. Paikkakunnalla ei ole aiemmin ollut tällaista tapahtumaa ja tätä voisi pitää siksi historiallisena asiana - yksi uusi tähti on syttynyt Suomen monipuoliselle ja laajalle musiikki- ja kulttuuritapahtumien "taivaalle". Tavoite ei ole olla tähdenlento, vaan jäädä pysyvästi loistamaan. Tarjoamaan musiikkia ja elämyksiä Varkauteen ja lähialueille, paikkakunnan omana tapahtumana. Viikko juhlistaa myös Varkaus 90 vuotta -teemaa.
Jo heti festivaalin alussa, avajaiskonsertissa ke 10.7. Warkaus-salissa, on monta erityistä piirrettä. Konsertissa voi ensinnäkin kuulla kaksi kenties tunnetuinta kamarimusiikkiteosta: F. Schubertin Jousikvinteton ja A. Dvorakin Pianokvinteton nro. 2. Mutta vieläkin tärkeämpi asia on esiintyjien kokoonpano. Tällaista sukupolvien ja kulttuurien kohtaamista klassisen musiikin saralla ei pääse usein kuulemaan! Konsertissa on mukana nousevan saksalais - suomalaisen Malion Quartettin soittajia, lisäksi jo hyvin laajasti tunnettu pianistikonkari Risto Lauriala. Heidän kanssaan esiinnyn minä itse, Sveitsistä juuri solistilinjalta valmistunut viulisti Elias Nyman, alttoviulisti ja säveltäjä Jussi-Matti Haavisto ja taitavat ammattilaiset Johanna ja Kalle-Pekka Koponen. Nuorissa on energiaa ja vanhemmissa voimaa! KesäKlassisella on kunnia järjestää Malion Quartettin Suomen ensiesiintyminen. Myöhemmin viikolla he esiintyvät myös ryhmänä. Vuonna 2018 festivaalin yksi kohokohdista oli tunnetun sellistilegendan Raphael Wallfischin esiintyminen ja maailman kantaesitys M. Weinbergin Concertinosta sellolle ja orkesterille.
Lisäksi avajaisissa mukana tunnettu professori Eero Tarasti. Hän esittelee illan ohjelmaa klo 17.15. Samalla avaan itse koko tapahtuman.
Viikko on suunniteltu huolellisesti niin, että jokainen konsertti tuo edelliseen jotain lisää. Avajaisten jälkeen to 11.7. alkaa Luttilan kappelissa. Tunnelma vaihtuu suuresta intiimiin. Konsertin taustalla on ajatus "Kaksin aina kaunihimpi". Tämä tulee esille useiden pienten ja myös pidempienkin duojen kautta. Myös tila tukee intiimiä ohjelmavalintaa. Teokset ajoittuvat 1600 - 1900 -luvuille. Mukana on myös tapahtuman "Nuoret Muusikot". AamuKlassinen oli erittäin toimiva uusi konsepti kesällä 2018, sen suosion perusteella jatkamme samalla ajatuksella. Ohjelmassa mm. J. Haydnin, F. Giardinin musiikkia.
Viikon aikana kuullaan useita Haydnin teoksia, alkaen Luttilan kappelista. Se on myös tämän vuoden yksi pienempi painopiste.
"Nuoret Muusikot" onkin seuraava kohta, minkä haluan mainita. Vuosittain valmennamme lahjakkaita nuoria ja annamme laajasti esiintymistilaisuuksia. Pyrimme löytämään sopivat henkilöt Varkauden alueelta. On erittäin tärkeää antaa mahdollisuuksia nuorille, kannustaa ja rohkaista. Koko työryhmämme on innokas jakamaan taitoja ja tietoa eteenpäin. Mikä olisi parempaa, kuin esiintyä yhdessä.
To 11.7. jatkuu illalla Pieksämäellä. Siellä tunnelma vaihtuu vieläkin intiimimmäksi. Illan solisti on sopraano Eeva Saarenpää ja hänen kanssaan esiintyy KesäKlassisen koottu jousikvartetti ja kanttori Rebekka Kinnunen. Konsertin aihe on tunnelmallinen ja herkkä "Naisen elämää". Illan teokset lähestyvät tuota aihetta hyvin monesta näkökulmasta. Konsertin draamakaari ja aiheet voivat olla hyvinkin henkilökohtaisia monelle. Kyseessä on lyhyen historiamme ensimmäinen vierailukonsertti. Tämä on hienoa tehdä nyt myös Varkauden juhlavuoden aikaan. Konsertissa voi kuulla mm. R. Schumannin ja E. Melartinin musiikkia. Nino Rotan kuolemasta on tullut kuluneeksi 40 vuotta, soitamme tässä konsertissa yhden hänen teoksistaan.
Perjantaina 12.7. siirrytään Kangaslammille. Siellä "Nuoret Muusikot" loistavat ammattilaisten kanssa. Konsertissa tunnelma kevenee hieman edeltävän illan ohjelmasta. Kangaslammilla kuullaan W.A. Mozartin kvartetto. Lisäksi Tampere Filharmonian tuore 2. soolosellisti Kalle-Pekka Koponen tulkitsee J. Haydnin Sellokonserton nro. 1. Tämäkään ei ole täysin tavallinen versio, häntä säestää orkesterin sijasta hyvin pieni kamariyhtye. Itse ajattelen tämän olevan "mittatilaustyö" Kangaslammin kirkon akustiikkaan. KesäKlassisen yksi tärkeistä piirteistä on alusta asti ollut uusien tapojen löytäminen jo tunnettuihin teoksiin. Yhdistettynä mielenkiintoisiin tiloihin ja konstekstiin. Konsertin teema "Yhdessä!" kuvaa hyvin konsertin tunnelmaa.
Lauantaina KesäKlassinen esiintyy ensimmäisen kerran Taipaleen kanavalla. Tässä vaiheessa viikkoa on sopiva hetki kuulla "kauneimpia helmiä". Soitan kitaristi Juha Viljan kanssa useita monelle tuttuja kappaleita. Kanavan ympäristö tukee tätä erittäin hyvin. Siirtymä näihin teoksiin on luontevaa edellisen illan Haydnin ja muiden klassikkojen jälkeen. Kuitenkin, jottei kaikki jäisi aivan tavalliseksi, väliajan jälkeen puhaltavat "uudet tuulet". Kontrasti alkupuoleen on suuri ja nyt siirrytään 2000-luvun musiikkiin. Konsertissa kuullaan myös Jussi-Matti Haaviston kantaesitys. Ohjelmaan on piilotettu musiikillisia viitteitä myös illan Latokonserttiin. Taipaleen kanavan konsertti päätetään Beatlesin musiikilla. Niistä myös aivan uudet sovitukset, klassisilla soittimilla ja parilla twistillä. Helmiä, nykymusiikkia ja Beatlesia. Tällaista kutsuisin jo kontrasteiksi.
Ladossa soi! Jo vuodesta 2017 on tämän ladon täyttänyt hieno musiikki. Tänä vuonna voi kuulla mm. "Haydnia ladossa". Malion Quartett saapuu Saksasta Suomeen soittamaan latoon Haydnin kvarteton. Voiko kauemmas mennä konserttisalien miljööstä ja silti ajallisesti hyvinkin lähelle - 1700/1800-luvulle. Tämän tilan rakennusten historia ulottuu ainakin osin 1800- ja 1900 -luvun taitteeseen. Haydn eli itse pääosin 1700 -luvulla.
Lisäksi konsertissa voi kuulla ääniä, jotka syntyvät siinä hetkessä. Tule ottamaan selvää! Konsertissa on myös viihdeohjelmistoa, ikivihreitä lauluja ja valtavasti yllätyksellisiä juttuja. Paikalla palvelee latokahvila ja FinnAngus Osuuskunnan ruokapiste. Todellinen maaseutupäivä siis! Voit käydä katsomassa youtubesta videon aiheeseen liittyen. https://www.youtube.com/watch?v=Lng2EeoYwjQ
Sunnuntai alkaakin brunssilla Hotel Oscarissa. Sitä voi nauttia tämän 2. AamuKlassisen yhteydessä. Konsertin teema on "ylväästi yksin". Tämä on sopivasti vastakohtainen Luttilan kappelin AamuKlassiselle, missä kuullaan duoja (Kaksin aina kaunihimpi). Konsertissa esiintyy lahjakkaita nuoria ja viulisti Elias Nyman. Kyllähän viimeiseen festivaalin päivään pitää lähteä liikkeelle hyvällä brunssilla!Muita ruokailuun liittyviä piirteitä ovat: Terassikahvila Tornin "Varkauden KesäKlassinen -vohveli" ja juuri tuo latokonsertin tarjonta. Vohvelia saa koko ensi viikon ajan! Luvassa makujen sinfonia ja taattu onnistunut rentoutuminen upeiden näköalojen kera. KesäKlassisella on myös monia muita yhteistyökumppaneita, jotka tarjoavat ruokapalveluita. Käy katsomassa lisätietoa internet-sivuillamme!
Festivaalin yksi uusi näkyvä piirre tänä vuonna onkin kulinaarinen puoli, osalti yhdistettynä myös musiikkiin.
Laura Pyrrö on tunnettu sopraano ja hän tulee päättämään festivaalin Varkauden pääkirkossa sunnuntai-iltana. Häntä säestää Varkauden KesäKlassisen koottu Jousiensemble. Siihen kuuluvat festivaalin muusikot, Malion Quartett, "Nuoret Muusikot" ja myös Varkauden ja lähialueiden ammattilaisia. Upeaa, että niin moni on halunnut lähteä tähän mukaan! Jousiensemble esiintyy ilman kapellimestaria. Konsertti on todellinen gaala. Laura tulkitsee Varkauden juhlavuoden kunniaksi useita suomalaisia lauluja. Monet teoksista ajoittuvat suuripiirtein Varkauden syntyajoille. Sitä kautta saadaanmusiikillinen yhteys juhlavuoteen
Konsertin alkupuolella Malion Quartett esittää F. Mendelssohnia. Malion Quartett valittiin juuri opiskelemaan maineikkaaseen ECMA -kouluun (Euroopan kamarimusiikkiakatemia). Mendelssohn tuo konserttiin sopivan vastapainon. Juhlavuus on päätöksen yksi tavoite.
Aika paljon sähinää ja isoja juttuja tapahtuu siis viikon aikana. Draamakaari koko viikolle on hieno ja pieniä ja suuria tausta-ajatuksia on joka konsertissa useita. Näiden kautta festivaali on ehjä kokonaisuus. Halusimme tapahtuman toimivan myös "Musiikillisena turistikierroksena". Kuulijat pääsevät musiikin siivittämänä näkemään useita Varkauden hienoista tiloista. Eikun vain hyppäämään tämän musiikillisen turistibussin kyytiin! Itselle tärkeitä aspekteja juuri tässä tapahtumassa ovat: pitkälle ajateltu kokonaisuus, konserttien väliset yhteydet, uusien piirteiden löytäminen ja luova ajattelu. Tärkeää on toki yhteisöllisyys ja se näkyykin hyvin paljon kaikessa. Tiivistäen siis: festivaali sisältää valtavasti huipputason soittajia, mielenkiintoisia kokonaisuuksia, uudenlaista luovuutta, tilojen ja musiikin ainutlaatuista yhteisvaikutusta ja merkittäviä hetkiä.Tämä vuosi sisältää taas vuoden enemmän kokemusta, kuin edeltävä vuosi. Idearikkaus on vaan kasvanut ja sitä kohti jatkamme eteenpäin! Konserttien tarkat tiedot voi katsoa: www.varkauden-kesaklassinen.fi
Haluan välttää liiallista toistoa toimintatavoissa ja pyrkiä sen sijaan kokoajana venymään yhä laajemmalle ja korkeammalle. Kehittäen uusia ideoita ja keinoja tavoittaa ihmisiä ja pukea klassinen musiikki vuosittain ns. uusiin vaatteisiin. Silti kuitenkin säilyttäen sen perinteisyyden ja tutut toimintatavat. Niiden välissä tasapainotteleminen onkin haaste.Tällä toivon meidän tavoittavan laajasti ihmisiä! Keskustan useiden kohteiden lisäksi meille tärkeää ovat myös luonnonläheiset kohteet ja maaseudun osalti hyvin vähän käytetyt tilat. Näistä kaikista koostuu Varkauden KesäKlassinen. Hyvä ilmapiiri ja rento meininki, niiden päälle on hyvä rakentaa.
Tervetuloa mukaan!
Avajaiskonsertti ke 10.7. klo 18 Warkaus-salissa. Tapahtuman avaus on klo 17.15.
parhain terveisin, Markus Hallikainen
Taiteellinen johtaja ja perustaja
Kommentit
Lähetä kommentti